ColofonDe Stichting Volkenkundige Collectie Nederland (SVCN) is een samenwerkingsverband van het een aantal Nederlandse volkenkundige musea en heeft ten doel om gezamenlijke activiteiten en initiatieven op het gebied van het verzamelen, behouden, beheren, onderzoeken en presenteren van de collecties van de bij de stichting aangesloten musea te ondersteunen. Ook de Volkenkundige Collectie van de Universiteit Groningen, de collectie 'Museum Gerardus van der Leeuw', is nog steeds opgenomen in de totale volkenkundige collectie Nederland. De stichting tracht haar doelstellingen te bereiken door de toegankelijkheid van deze collecties te optimaliseren door middel van de opbouw en het beheer van een thesaurus en door het creĆ«ren en beheren van een aankoopfonds waaruit aankopen gefinancierd worden. De collecties omvatten gezamenlijk meer dan 400.000 voorwerpen en zijn doorzoekbaar op deze website.

De website biedt tevens een schat aan contekstuele informatie rondom de volkenkundige collectie. Tentoonstellingsdraaiboeken, gegevensbestanden, tekstdocumenten, catalogi en andere publicaties van de Nederlandse volkenkundige musea zijn opgedeeld in afgeronde onderwerpen (van boeddhisme tot Tibetaanse gebedsdoeken, van Inuit tot trommeldans, van Kameroen tot olifantshoed, van Indiaan tot tatoeage) en online gezet. Ze zijn door middel van trefwoorden ontsloten en via deze trefwoorden met de collectie verbonden.

Deze website van de Stichting Volkenkundige Collectie Nederland is online sinds 22 januari 2009. De SVCN werkt momenteel aan een nieuwe website. Tot die tijd kunt u hier wel de collectie blijven raadplegen, de redactionele informatie wordt niet geactualiseerd.

Grafisch ontwerp
Ontwerpwerk, Den Haag

Technische realisatie
CIT BV, Den Haag

Arrangeertool
Intraquest BV, Utrecht

Fotografie
SVCN, tenzij anders vermeld


Bestuur Stichting Volkenkundige Collectie:

Voorzitter:
Marie Christine van der Sman
directeur Museon
email: mcvdsman@museon.nl

Penningmeester:
Stijn Schoonderwoerd
directeur Nationaal Museum van Wereldculturen
email: Stijn.Schoonderwoerd@wereldculturen.nl


Contactpersoon:
Corine Bliek
conservator Museon
email: cbliek@museon.nl

 Deeplink naar deze pagina